Hässjöån 2012 hassjoankarta

Snabbfakta
Startpunkt: Hässjön (8 km öster om Lima, Dalarna) ca 475 m.ö.h.
Målgång: Rogsjön (11 km nordväst om Lima, Dalarna) ca 455 m.ö.h.
Tid: 120923
Paddlad längd (approximativt): 6 km

TURDAGBOK 

Dag 1 - lördag 22 september

2012 års höstpaddling var planerad att starta i Fenningsåns övre del vid vägbron öster om Mattsåsen. Vi anlände tänkt startplats på lördagseftermiddagen efter att ha slutfört inventering av Ogan. Det regnade och var ca 5 grader varmt. Till råga på allt fanns det dåligt med tältplatser här och eftersom skymningen började komma blev vi tvungna att ta det vi hittade - en hyfsat platt skogsväg. 


Mörkret kommer tidigt i Dalaskogarna i slutet av september. Efter  att ha fått upp tältet och grillat korv var mörkret, vid åttatiden på kvällen,  tämligen kompakt.

Vi hann emellertid se över tänkt startplats och insåg att Fenningsån här var för grund för att paddlas. Tanken på att, på söndagsmorgonen, börja paddlingen med en hel del slit och släp i surt väder och kallt vatten var inte speciellt lockande. Därför bestämde en enstämmig jury att vi skulle ta bilen och undersöka terrängen längre nedströms. Men det fick bli i morgon det. Först skulle vi sitta i beckmörker, med en öppen eld som enda ljuskälla, i ett råkallt regn där skogsvägen vi hade tvingats välja som tältplats började stinka sur jord.   

hassjoan1
Tältplatsen vid Fenningsån vinner inga skönhetspriser.

Dag 2 - söndag 23 september


Söndagsmorgonen var fortsatt kall men det hade i alla fall slutat regna. Efter frukosten styrde vi kosan söderut till dämningen vid norra delen av Hässjön. På plats konstaterade vi att det gick bra att starta här även om paddlingen skulle bli något stympad.

Vi paddlade snabbt ut till Håtjärnarna. Landskapet var vackert med de för denna del av Dalarna typiska myrarna varvade med tallskogsmarker som skänker paddlaren den efterlängtade och genuina vildmarkskänslan. Att också få ta del av den färgprakt som utspelar sig i skogen under hösten ger ytterligare en dimension till upplevelsen. Naturen i Sverige är fantastisk!
hassjoan2
Paddling genom Håtjärnarna.
Vädret blev långsamt bättre och vi träffades till och med av några solstrålar som letat sig igenom molntäcket. Vi passerade ett antal mindre forsar varav några med mer kraft i. Några av forsarna bjöd på riktigt underhållande paddling.    hassjoan3
En av några forsar i Hässjöån.
Till slut var det dags för lunch och vi fann en bra lunchplats precis intill ån. Att paddla på hösten innebär frånvaro av insekter - något som definitivt är en fördel med att paddla på hösten. Det finns också ett antal betydande nackdelar med höstpaddling, mer om det längre ner i turbeskrivningen. 

Lunchplatsen var trevlig men kanske inte så praktisk. Det krävde försiktighet och balans för att förflytta sig på stenarna utan att välta mat, kaffekopp, spritkök etc.
hassjoan4
Lunch bland stenarna intill Hässjöån. Mat är gott.
Från lunchplatsen återstod endast en dryg kilometers paddling. Vi skymtade bron strax före mynningen ut i Rogsjön strax efter kl. 16. Ett stycke kort men härlig höstpaddling var därmed avslutad!

Hässjöån var lättpaddlad och kan rekommenderas för den som bara vill paddla några timmar en dag och uppleva ett stycke relativt lättillgänglig genuin myrmark. Samtliga forsar var paddlingsbara. Vi gick på grund i några av dem och fick dra kajakerna några meter, men det får räknas som bagateller.


hassjoan5
Passage under spången strax innan Rogsjön.
Höstpaddling är behäftat med några komplicerande faktorer om man jämför med vår- eller försommarpaddling. På hösten kommer mörkret fortare och vid tiden för denna paddling, alltså slutet av september, är det i princip kolsvart kl. 20. Detta gör att det, om man planerat tälta under paddlingen, blir viktigt att hålla koll på var bra tältplatser kan finnas. Det är ju lite bökigt att etablera ett kvällsläger utan ljus. Tänk på att ta med pannlampa!

I höstmörkret är det mysigt och nödvändigt med en brasa för att hålla värmen och för att se något. Flera nätter i tält kan dock bli lite enformigt. Sett till lägerupplevelser är en vårkväll i senare delen av maj utan tvekan svårslaget.

Det är också generellt råare i luften och kallare i vattnet. Är solen framme kan 
höstlandskapet vara bedövande vackert och solen värmer fortfarande i september. Är det regn och kyla kan det bli ordentligt bistert.

En flerdagarstur avnjutes nog bäst på våren eller tidig sommar, men en höstpaddling med en natt i tält kan absolut rekommenderas.
hassjoan6


Kartreferenser
Startplatsen vid dämningen strax norr om Hässjön och målgång i Rogsjön startmal

Copyright © 2013 www.vildmarkskajaking.se                                                                                               logga2