Halgån 2015 halgankarta

Snabbfakta
Startpunkt: Sjön Torstjärnen (ca 20 km väster om Malung) 425 m.ö.h.
Målgång: Storholmen (ca 10 km öster om Stöllet) 285 m.ö.h.
Tid: 150510-150514
Paddlad längd (approximativt): 24 km

TURDAGBOK

Dag 1 - söndag 10 maj
Årets paddling var ännu under expeditionens första paddlingsdag inte bestämd. Vi hade ett antal vattendrag att välja mellan, vissa mer känsliga för vattenstånd än andra. Efter diskussion bestämde vi oss för att titta till vattenståndet i Halgån som första steg i ledet att bestämma vilken å vi skulle satsa på detta år.

Halgån mynnar ut i Klarälven ca 10 km norr om Ekshärad. Strax innan sammanflödet med den majestätiska Klarälven finns Brattfallet - ett 10 m högt vattenfall följt av en djup kanjon. Halgån har tidigare flitigt använts för flottning av timmer. För att timret inte skulle fastna längs sin färd i ån röjde man bort stora stenblock och andra hinder. Strax innan årets paddling skulle gå av stapeln fick vi dock nys på att Halgån håller på att biotoprestaureras. Det innebär att man helt enkelt lägger tillbaks stenar och dylikt för att återskapa de ursprungliga miljöerna. Bra för lax och öring men inte riktigt vad paddlaren önskar!

Vi hade tidigare (2012) inventerat ån och konstaterat att många partier var steniga och att ån breder ut sig och faller mer efter passage under väg E45. Om man lyckas pricka in en period av högt vattenstånd bedömde vi ändå att Halgån skulle vara paddlingsbar ända ner till Brattfallet även om många partier behövs ledas förbi p g a sten och väl tuff paddling.

"Tuff paddling" skulle visa sig bara bli förnamnet...
halgan1
Biotopvård i Halgån. Inte vad en paddlare vill se...
Vi visste inte exakt var biotoprestaureringen hade ägt rum men antog att det gällde den senare delen av ån.

Paddling söder om E45 var en chansning p g a utmanande vatten. Då vi inventerade var det lågt vattenstånd och även om man vet det, är det lätt att underskatta paddling vid högt vattenstånd i samma vattendrag. Kraften i brett och strömmande vatten under högt vattenstånd kan vara tämligen brutal, något vi skulle bli varse om.

När vi kom till den checkpunkt som vi hade bestämt skulle bli avgörande för om vi, vid detta tillfälle, skulle anta utmaningen att paddla Halgån, nämligen kalktornet där E45 går över Halgån, konstaterade vi ca 40 % högre vattenstånd än då vi inventerade. Ån var betydligt mer vattenfylld och forsig än vid inventeringstillfället 2012. Trots att vattendragets beskaffenhet inte direkt signalerade andaktsfull paddling utan teknisk paddling mer ämnat för forskajaker blundade vi lite för detta och bestämde oss för att paddla Halgån. Det var nu eller aldrig!   halgan2
Vattenståndet där väg E45 går över Halgån, tillika
informationen som blev tungan på vågen för paddling av
Halgån eller inte.
Adrenalinnivån steg direkt även om vi inte ville medge detta.

Dessutom bestämde vi oss för att vidta en inte allt för förekommande aktion: påbörja paddlingen på ett ställe som vi inte tidigare inventerat. Detta är alltid en chansning eftersom vattendraget ofta är litet och paddlingsbarheten kan vara högst tveksam. Vi hade tänkt påbörja paddlingen ungefär där Lill-Halgån och Halgån går samman, men sent omsider insåg vi att det fanns en viss möjlighet att starta paddlingen från Torstjärnen. Detta fick bli vår startpunkt!

Eftersom vi denna gång körde med två bilar körde vi ena bilen till tänkt målgång: strax innan Brattfallet och fortsatte upp till Torstjärnen. Sista sträckan var besvärlig, hög markfrigång och fyrhjulsdrift kom till sin rätt här.

Djupt inne i dessa dalaskogar var det sannerligen inte vår. Regnet hade försvunnit till förmån för ganska fint väder, dock var det lite småkallt. Vi sjösatte kajakerna runt 16.
halgan3
På väg igenom snön till Torstjärnen för sjösättning. 
Torstjärnen andades genuin, orörd vildmark med många gamla trädvrak liggandes överallt i vattnet. Vi paddlade i tystnad rakt ut i vildmarken - härligt! Den kakofoni av fågelsång som brukar karaktärisera små skogstjärnar i skogen då våren etablerar sig på allvar var här fullständigt obefintlig.  halgan4
Paddling i Torstjärnen. Vildmarken kommer direkt.
Tortjärnsdammets utlopp bar vi runt för att fortsätta paddlingen. Ån rann här i sakta mak igenom ett myrmarksområde. Det gick att ana något grönt vasstrå här och där, för övrigt var det den gulbruna nyansen som dominerade.   halgan5
Åpaddling i myr - andaktsfullt.
Den fina myrpaddlignen tog snabbt slut när vi nådde Stockholmsdammet - en risig dämning som defintivt sett bättre dagar. Efter denna dämning ändrade ån karaktär. Den blev smalare, ibland mer som en bäck. Den blev också stenigare, vidare och på sina håll opaddlingsbar.  halgan6
Lill-Halgån omedelbart söder om Stockholmsdammet. Stenigt
och trångt.
Kvällspaddlingen blev besvärlig med mer tid spenderad vadandes i ån/ledandes på land än paddlandes i kajak. Stundom var det opaddlingsbart och våra flytetyg kändes gigantiska i det lilla vattendraget. Det var svinkallt i vattnet och det gick långsamt.  halgan7
Trångt värre.

halgan8
Stenigt och bökigt värre.
Efter mycket bök och långsam framfart nådde vi fram till blåmyren Flaten. Tiden hade runnit iväg och vi hade spanat efter en fin tältplats en stund. Strax innan myren tog vid hittade vi ett glest bevuxet och torrt ställe i slänten ner mot ån som badade i sol. Här fanns tältmöjlighet, vi slog till direkt.

Under kvällen njöt vi av traditionsenlig korvgrillning och 180-gradig panoramautsikt över ån. En mycket fin tältplats!

Paddlad sträcka: ynka 2 km.
halgan9
Kvällens tältplats gav oss utsikt över blåmyr och badade i
kvällssolen - härligt!

Dag 2 - måndag 11:e maj
Vi vaknade kl. 7 till ljudet av lätt regn på tältduken. Natten hade varit kall, antagligen under noll grader. Regnet upphörde under morgonproceduren och vi fick igång en brasa som vi kunde värma oss vid.

10.30 kom vi iväg. Vi tar god tid på oss - som vanligt... Vi paddlade ut i blåmyren som låg knäpptyst och stilla under en mulen himmel.

halgan10
Flaten ligger framför oss.
Tredje dämningen efter starten avslutade Flatenpaddlingen. Vi bar runt denna och fortsatte paddla. Lill-Halgån fortsatte här, till en början, vara lika smal, stenig och besvärlig som igår kväll.  halgan11
Slalom bland stenarna.
Dock blev ån allt större och efter att Medskogsbäcken anslutit sig till Lill-Halgån noterade vi en påtaglig skillnad vad gäller vattenföring. Paddlingsbarheten blev nu fullständig och små, trevliga forsar dök upp här och var.

I en av forsarna hamnade den ene av oss (han med gul kajak) vinkelrätt mot strömmen och fastnade mot en sten. Han hade inte sittöverdraget på, varvid kajaken började ta in vatten. På mycket kort tid var hela sittbrunnen full. Det var bara för mannen i den gula kajaken att krångla den nu svintunga, vattenfyllda kajaken till land och tömma sittbrunnen.

När det var dags att ta de sista vattenresterna med svampen, började han leta först i främre packbrunnen. Därefter tömde han, med ökad frustration, den bakre packbrunnen. Inte förrän han i princip vänt upp och ner på hela kajaken kom han att tänka på den lilla näthyllan inne i sittbrunnen. Där låg svampen! Besvikelsen över sitt mentala tillkortakommande var brutal och skoningslös och det ekade över myrarna i form av icke smickrande adjektiv.halgan12
Lill-Halgån efter Medskogsbäcken. No more bäck.
Det hade börjat kurra i kroppens mittenparti och vi klev ut kajakerna strax innan bilbron där Lill-Halgån ansluter till storebror. Det var kallt i luften och ännu kallare att klafsa runt i kajaksandaler i, vad vi förmodar, smältvatten från snön som inte för så länge sedan försvann för säsongen. Fötterna blev rejält nedkylda och vi fick koncentrera oss på att hålla värmen samtidigt som vi glufsade i oss lite lunch under tilltagande nederbörd. halgan13
Är det två kräftor? Nej, det är två fötter!
Mätta och belåtna kastade vi oss ut i spat igen för att få upp värmen. Vi nådde snabbt Halgån i egen hög person. Ån var här rejält biffig. Då vi inventerade ån fanns många steniga partier från var vi var nu ner till E45, vilka vi betraktade med skepsis. Denna dag passerade vi dessa partier utan problem men med betydande bottenskrap. Vattenföringen var klart högre nu än då. halgan14
Samtliga partier var paddlingsbara ända tills strax innan E45.

Det regnade nu ihållande och denna del av Halgån nådde inte alls upp till den trollska idyll vi upplevde under den soliga och vackra höstdag då inventeringen utfördes. Våren lyste med sin frånvaro och de regntunga skyarna lade ett grått filter över naturen.

En sak som dock var av extremt hög kvalitet nu var själva paddlingen. Hela tiden dök små men något utmanande forsar upp varvat med lugn och fin paddling. Vissa forsar krävde inventering på land. Vi konstaterar stolt att vi knäckte alla forsar till strax innan E45.
halgan15
Kajakslalom bland stenar.
Efter en tids härlig paddling paddlade vi ut i sjön Länsmansflån. Det var nu riktigt surt ute och paddlingen på sjön var bister. Det dåliga vädret gjorde att vi definitivt inte såg fram emot att tälta. Omgivningen erbjöd heller inte några mysiga tältplatser.

halgan16
Paddling på Länsmansflån. Surt värre.
Vi hörde dånet från dämningen vid utloppet från Länsmansflån samtidigt som vi skymtade en röd, timrad stuga vid dammen. Vi gick i land och upptäckte att stugan var en gammal flottarkoja som var öppen. Den var inte speciellt mysig, med fågelskit lite överallt men erbjöd övernattningsmöjligheter och hade en rustik eldstad. Eftersom vädret var rejält surt och vi var blöta blev valet av övernattning enkelt - det fick bli stugan.
  
halgan17
Stugan och dammen i regnet vid Länsmansflåns utlopp.
Vi installerade oss och städade i ordning det mesta. På det enda bordet som fanns lade vi en medhavd presenning. Kvällen i stugan blev mörk på grund av endast ett par fönster för ljusinsläpp. Ute öste regnet ner vilket gjorde att brasan i eldstaden värmde extra gott. Vi var glada att slippa tältet denna natt.   

Kvällens middag bestod av köttbullar i brunsås, potatis, lingonsylt samt tomat. Finemang!

Under kvällen diskuterade vi morgondagens paddling. Vi visste att den skulle bli tuff sedan inventeringen. Vi räknade med att stöta på många tuffa partier i en nästan konstant forsande återstod.

Oavsett vilket kommer vi tillämpa försiktighetsprincipen. Att välta i vått och kallt väder, i en kall å, skulle vara en ytterst oangenäm upplevelse som kanske skulle innebära att vi blir tvungna att slå läger beroende på utfallet. Vi såg fram emot morgondagen med skräckblandad förtjusning.

Dagens etapp blevo 13 km.

halgan18
Vi har sett charmigare stugor, men denna sura och våta
kväll var detta lyx. Allt är relativt.Dag 3 - tisdag 12:e maj
Upp som vanligt ca 7. Blyhimmel men inget regn. Till vår stora glädje var det varmare denna dag. Det var skönt att vakna upp torrskodd och under tak, med de bekvämligheter det innebär. Morgonbrasan i den bastanta eldstaden gjorde ett bra jobb.

Trots den förenklade tillvaro som en stuga medför, jämfört med ett vanlig läger, tog det för oss 3 timmar och 30 minuter att komma iväg. En del springande till utedasset förklarar dock, till viss del, den sena avgången. Om vi ser bakåt i våra turbeskrivningar utläser vi att morgonproceduren ytterst sällan går fortare än 3 timmar. Här finns nog utrymme för effektivisering, även om man inte ska glömma att vi ju delvis är ute i ödemarken för att komma bort från vardagens bördor. 
halgan19halgan20
Till vänster: paddlare Lindqvist har äntligen lyckats forcera den barnsäkra korken
på bränsleflaskan. Han är stolt och glad som ett barn på julafton. Till höger ses
vårt lyxhotell i helfigur tillsammans med paddlare Lindqvist, också han i helfigur.
Det är en viss skillnad på en å i regn- och gråväder och en å i soligt väder. Ån ser betydligt värre ut och är mer respektingivande när regnet vräker ner. Idag hade vi sol på förmiddagen och även om Halgån brer ut sig efter dammen såg den mer inbjudande ut idag jämfört med igår.

Ån blev allt mer strid. Det blev till att reka några strömmande partier innan vi snabbt nådde ner till forsarna innan Halgån möter väg E45. Ån var belamrad med stenar och block överallt och vi beslutade oss av denna anledning för att leda förbi ett par forsar. Eftersom det inte var överdrivet stor kraft i vattendraget kunde vi ändå paddla oss ner till strax innan bron över Halgån, där ån delar upp sig i två rännor.
halgan21
Halgån strax innan passage under E45. Stenblock överallt  i
vattnet innebar utmanande  kajakslalom.
halgan25
Mitt i forsen strax innan passage under E45. Ån är rejält bred.
halgan22
Halgån delar upp sig i två rännor strax innan passage under
E45.

Det var omöjligt att paddla någon av rännorna på grund av all sten i vattnet. Vi blev tvungna att släpa kajakerna på land till brofästet; ett släp som var riktigt besvärligt. Vi tog en nötpaus strax innan för att samla krafter.
halgan23
En nötpaus, två hjältar.
Kajakerna släpades till under bron. Vi rekade lite söderut och konstaterade att det var fors så långt ögat nådde. Vi bestämde oss för att paddla med start under bron och en bit ner. Visa från tidigare paddlingar visste vi att väl ute i spat fanns ingen återvändo utan det var full satsning.

halgan24
Direkt under E45, sekunderna innan forsen ska tämjas.
halgan26
I böljorna i slutet på forsen.
Båda paddlarna nådde första stensargen utan missöden. Tiden hade sprungit iväg och vi lunchade på stensargen. Denna sarg, eller mur, var byggd för flottningsändamål i gamla da'r. Det skulle dyka upp flera liknande konstruktioner längre fram. Imponerande byggnadsverk, med tanke på att de är utförda med handkraft, långt ute i vildmarken.

Vi förstod att det skulle se ut så här - forsar av olika svårighetsgrad - en lång sträcka framöver. Det var bara att spotta i nävarna, kavla upp ärmarna, bita i det sura äpplet - och börja leda kajakerna! Det skulle nämligen visa sig att forsarna var allt för tuffa att ge sig i kast med. Vi ville inte chansa.

Vid ett parti - det första fallet - lyckades Peter med konststycket att välta kajaken under ledet förbi fallet. Kajaken blev snabbt vattenfylld och svintung, men inga andra incidenter inträffade (som förlust av utrustning eller skador). Dock sinkade debaclet vår långsamma framfart ytterligare.
halgan27
Led strax innan första stensargen där vi lunchade. Stensargen
ses i bakgrunden.
halgan28
Torbjörn pekar ut olycksplatsen och gör sig lustig på sin
expeditionskompis bekostnad.
Efter incidenten lyckades vi faktiskt spendera mer tid i kajaken än på land. Vi paddlade ett för dagen längre parti och knäckte några roliga forsar. Idag hade vi inga problem med kyla; det var varmare i luften och varmare i vattnet. Dock surnade det till under senare delen av dagen. Det började regna och temperaturen föll så sakteliga.

Omgivningarna erbjöd få möjligheter till tältning. Vi bestämde oss att slå till så fort vi fann något bra ställe att tälta på. Vid början av en fors såg vi en liten höjd som kunde vara något. Vi gick i land och undersökte möjligheterna att slå läger. Marken var mycket stenig och belamrad med fallna träd.

Till slut hittade vi en plats som skulle funka att ha tältet på. Omgivningen var inte den mest inbjudande vi haft men vi vågade inte chansa på att paddla vidare och fortsätta leta tältplats.

Regnandet fortsatte hela kvällen och försvårade möjligheterna till en värmande brasa. Men, vår erfarenhet från tidigare expeditioner gjorde att vi till slut kunde njuta av en sprakande eld trots den genomsura omgivningen.

Humöret till trots kan vi knappast säga att vi är nöjda med dagens tillryggalagda etapp. Vi hade räknat med att nå grusvägen söder om Storholmen som ett minimum. Från där vi är nu har vi 4 km dit - en lång sträcka med tanke på den långsamma framfarten, vilken av allt att döma ser ut att fortsätta också i morgon.

Dagens paddlade etapp blev ynka 4 km.
halgan29
En brasa när mörkret och regnet faller är fina grejer.
halgan30
Inga sura miner här inte trots det minst sagt oglamorösa
vädret.

Dag 4 - onsdagen den 13:e maj
Uppgång som vanligt ca kl. 7. Efter den bistra avslutningen på gårdagen och den genomsura dagen innan tyckte vi att vi hade förtjänat lite sol, men icke. Regnet fortsatte obönhörligen. Beträffande den tid det tar att bryta lägret hade vi hoppats på en forcering men istället blev det en försening. Först 3½ timme efter uppgång var kajakerna i spat. Skärpning!

Paddlingen började dock positivt. De första forsarna klarades med karaktär och pondus. När vi började närma oss Granbergets naturreservat blev Halgån återigen vildare och vi blev tvungna att leda kajakerna igen.
halgan31
Fin paddling direkt denna fjärde paddlingsdag.
halgan32
I en av forsarna strax innan Granbergets naturreservat.
Granbergets naturreservat visade sig vara en fint område. Halgån blev vildare och erbjöd små fall och tuffare paddling. Här dök stensargen upp igen. Vi insåg snabbt att det inte var aktuellt att paddla detta parti p g a av den tuffa vattenföringen. Bästa sättet att ta sig vidare var att transportera båtarna på stensargen.
halgan33
Det första vattenfallet vid Granbergets naturreservat. För
riskfyllt för att paddla (tyckte vi).


Detta var emellertid inte helt lätt. Muren var 1 m bred och som högst 2 m. Att balansera en 4,5 m lång och ca 35 kg tung kajak på muren var slitsamt.

Under transporten halkade Torbjörn till på sargen och ådrog sig en sträckning på baksidan av låret. Mirakulöst nog höll han sig kvar på muren utan att falla 2 m ner till forsen. Några minuter av oro följde eftersom han fick rejält ont och resterande del av paddlingen var hotad. Det hade varit omöjligt att paddla vidare med en sträckning i benet.

Lättnaden var stor när smärtan avtog och vi kunde kånka våra flytetyg vidare. Dock var Torbjörn tvungen att tänka sig för vid varje steg för att undvika alltför häftiga och tunga rörelser.
halgan34
Mannen som färdas i den gula kajaken har sekunderna
innan sträckt sig. Attans!
Härefter följde ett besvärligt led i en sidofåra. Mycket gående, slit och släp i vatten. Tiden gick och vår framfart var i snigeltempo.   halgan35
Led förbi Granbergets naturreservat. Halgån till vänster.
Paddlingen kan vara roligare...
När vi äntligen tagit oss förbi det allra tuffaste partiet hade vi definitivt gjort oss förtjänta av en lunch. Dagens lunchhak var vid början på ännu en flottningsmur. Inte så praktiskt med tanke på alla stenar där diverse utrustning riskerade att hamna emellan och i värsta fall förloras ut i ån. Dock var terrängen i övrigt ej inbjudande, så detta var det bästa alternativet.   halgan36
Lunch efter en slitsam första del av dagen.Efter lunchen var det dags att kasta loss igen. Att leda en kajak tar oerhört mycket tid jämfört med att paddla samma sträcka. Efter lunchen när det var dags att kasta loss igen satsade vi på att paddla ett några hundra meter långt forsparti, mycket därför att vi helt enkelt måste komma fram snabbare. Partiet gick bra, liksom några andra partier. Men den största delen av eftermiddagen tillbringade vi på land dragandes på kajakerna i skogen eller ledandes i ån. halgan37
Paddling i Halgån. Inte en helt vanlig företeelse
denna eftermiddag.
När vi till slut hade tryckt oss fram till sidoflödet vid Storholmen och stugan strax norr om vändplatsen visste vi att vi nu i alla fall har access till väg ända fram till där vi har en bil ståendes. Klockan var sen eftermiddag och vi insåg att det inte blir någon mer paddling för oss denna expedition. Halgåns karaktär skulle inte mildras utan snarare bli värre. Återstoden bestod av bred och grov fors med endast korta partier av lugnare vatten. Dessutom hade vi inte upplevt någon biotopvård hittills. Den skulle förmodligen komma snart och detta skulle givetvis försvåra för oss ytterligare. Stora och många stenbumlingar i strömmande vatten innebär problem om man paddlar i 4,5 metersbåtar. För forspaddlaren i en mindre forskajak kanske detta istället skulle krydda upplevelsen ytterligare.

Därför tog vi beslutet att nu hitta en tältplats och i morgon gå resten av sträckan till bilen. Med svansen mellan bena tog vi det obligatoriska "gå-i-mål-fotot" och släpade sedan upp kajakerna till vägen.
halgan38
"Vi besegrade Halgån!" Nja, inte riktigt...
Området var naturmässigt inte särskilt lockande och vi hittade inga bra tältplatser i skogen. Däremot noterade vi djurspår på platsen. Vi studerade spårens storlek och djup och konstaterade snabbt att bamse varit på promenad här. Dessutom borde spåren vara färska eftersom de annars skulle ha varit påverkade av allt regn som nyligen fallit. halgan39
Björnen sover inte i sitt lugna bo.
Det blev till att campa mitt på skogsvägen. Inte speciellt mysigt men vi var i alla fall glada över att åtminstone nått bilvägen.

Vädret förbättrades under eftermiddagen och kvällen blev fin. Dagens paddling (om man nu kan kalla det paddling) blev ynka 4 km. Det kan nämnas att av de forsar vi paddlat denna dag så var en del tämligen kraftiga. Slitna av allt släpande idag stupade vi i säng strax efter 22.
400
Inte den mysigaste tältplats vi haft. Dock gott om yta att bre
ut sig på.

Dag 5 - torsdagen den 14:e maj
Vi hade tänkt stiga upp arla morgon men lyckades försova oss p g a det inte allt för öronbedövande larmet på Peters klocka. Kl. 7 blev den justerade uppstigningstiden. Natten hade varit kall vilket illustrerades av ett lager rimfrost på kajakerna.


halgan41
Natten hade varit kall berättade kajaken för oss.
Efter morgonbestyren var det dags att inse vad som väntade: 16 km vandring längs grusväg för att nå bilen. Vädret var ok men det blåste kalla nordanvindar. Under vår vandring konstaterade vi att Halgån söder om vår tältplats inte är möjlig att paddla med vanliga kajaker. Ån är för strid och det är för mycket sten.

Efter flera timmars monoton vandring nådde vi till slut bilen och avvecklingen av årets expedition kunde ta sin början.
halgan42
Den långa vandringen till bilen. Det är roligare att paddla än
att gå...
I Ekshärad hade våren kommit med full kraft. Skillanden jämfört med hur det såg ut längs ån var stor. I Ekshärad var gräset inbjudande grönt och björkarna hade just slagit ut - härligt!

Vädret var fint och vi såg fram emot middag för att fira slutförandet av paddlingen. Detta år förlades middagen på krogen Ayasofia i Ekshärad - en överraskande trevlig restaurang med bra mat. Nöjda och belåtna efter att vara åter i civilisationen med alla bekvämligheter som där finns styrde vi kosan till vår bas i Gräs.

Årets expedition var kall och våt och gav upphov till många nyttiga lärdomar. Sammanfattningsvis vill vi avsluta med att konstatera följande:
  • Lill-Halgån mellan Torstjärnen och där Halgån tar vid är inte att rekommendera för paddling - ån är mestadels för liten och för stenig
  • Halgån från sjön Åskaken ner till Länsmansflån under högt vattenstånd är fantastisk paddling
  • Halgån från E45 och söderut är tuff paddling som bör paddlas med forskajaker
  • Fallhöjd är mer utslagsgivande än vattenföring (jfr Vanån)
  • Vårt koncept "småskalig paddling och storslagna naturupplevelser" riskerar gå förlorat om ån är för stor. Fokus riskerar vridas mot teknisk paddling och prestation snarare än natur och avslappnad njutning. Vårt huvudfokus är vildmarksupplevelse.
Kartreferenser
Startplatsen, vid Torstjärnen start
Första kvällens läger, på en höjd omedelbart norr om blåmyren Flaten natt1
Andra kvällens läger, träkojan vid dämningen i södra delen av Länsmansflån. natt2
Tredje kvällens läger, mittemellan Backbumyren och Porsmyren.  natt3
Målgång och fjärde kvällens läger, vid vändplatsen Storholmen.  mal

Copyright © 2016 www.vildmarkskajaking.se logga2