Björnån 2008                                

oversiktskartabjornan

Snabbfakta
Startpunkt: Kvarnen (10 km söder om Särna) 496 m.ö.h.
Målgång: Tjärn (2 km norr om Nornäs) 451 m.ö.h.
Tid: 080524-080528
Paddlad längd (approximativt): 28 km

TURDAGBOK


Dag 1 - lördag 24 maj
Vi började vår färd upp till Björnån i Dalarna på förmiddagen efter att ha packat klart. För att lösa logistiken placerade vi en cykel vid planerad målgång norr om Nornäs. Sedan åkte vi upp till startpunkten: Läsjön. bjornan15
Utplacering av cykel vid målgång. Vi kedjar fast cykeln runt
ett träd en bit in i skogen.

Kajakerna sattes i plurret vid 18.45-tiden vid Kvarnen vid Läsjöns östra strand. Därefter vidtog rask paddling över till Björnåns mynning på andra sidan sjön. Eftersom vi började paddla så sent på dagen hade det börja skymma så smått. Detta i kombination med att paddla från öppet vatten  rätt in i ett litet vattendrag som skulle ta oss genom okända marker i oländig terräng utan tillgång till civilisationens faciliteter skapade en påtaglig känsla av äventyr. Expedition Björnån hade börjat!

Vi var mycket spända på åns karaktär. Den visade sig vara lugn och stilla, dock tämligen grund. Här och var fanns stenar under ytan, så det gällde att paddla försiktigt. Ån är inte nedskuren i terrängen vilket betyder att man hela tiden har väldigt fin översikt över landskapet runtomkring. Efter en liten stund kom vi fram till en liten fors. Den klarade vi, med ett par lättare grundstötningar. Strax efter denna passerats dök en större fors upp. Eftersom vi startat sent var detta en passande tidpunkt för att slå läger för kvällen. Vi hittade en bra tältplats på en ås, nära Läsjökölen, en liten bit från ån.

bjornan2
Björnåns mynning. Lugnt och fint.

Lägerplatsen bjöd på riklig tillgång med torr ved, runtomkring. Brasan tog sig med en gång. Som sedvänjan säger grillade vi korv, drack te och whisky. Göken gol och vädret visade sig från sin bästa sida, härligt. Natten blev hyfsat varm.

Dagens etapp blev ca. 1.2 km samt ca. 1 km paddling över sjön.

bjornan3
Tältning på ås. Brasan tar sig bra.


Dag 2 - söndag 25 maj

Vi kom iväg 11.30. Vädret var fint och vi är ständigt i sällskap med den fantastiska fågeln vid namn göken. Härligt med solsken! Vi har inte varit så bortskämda med det på våra tidigare turer.

Kajakerna släpades på land förbi forsen, där vi avslutat gårdagens paddling. Därefter kom snabbt en ny fors i vilken vi ledde kajakerna. Efter fin paddling i myrlandskapen kom vi så småningom fram till Grundhån. Som namnet antyder var denna tjärn mycket grund. Mellan Grundhån och Hörn, som var nästa tjärn (eller hå, som det visst heter på dalaspråk) var en smal fors, som vi drog kajakerna förbi.

bjornan5
Lunch efter släp vid Hörn. Vädret är med oss.

Några hundra meter efter Rörhån kom en fors vid den gamla stugan belägen öst om Holmstjärnen. Där drog vi upp kajakerna på land. Drog över ett sumpområde söder om stugan varefter vi ledde dem en bit i forsen, tills det återigen gick att paddla.


bjornan6
Släp av kajaker söder om Rörhån. Ett tungt och slitsamt
arbete men ofta mer tidseffektivt än att leda kajakerna i vattnet.

Nu följde ungefär två kilometer idyllisk paddling vidare mot Gäddhån, kanske expeditionens finaste naturupplevelse. Området präglas av väldigt vackra myrlandskap med kortvuxen furuskog på vitmossemark. Vildmarkskänslan är utpräglad. Den smala, ringlande ån låg här högt upp i terrängen vilket gav bättre utsikt över de karga myrvidderna. Det kändes ibland som om man satt mitt på myren, rätt läckert faktiskt. Denna sträcka avbröts endast en gång av en kort fors där vi fick leda kajakerna.

Värt att notera är också att sedan starten har vi inte sett ett enda spår av skogsavverkning, något som även det förstärker vildmarkskänslan.

Efter Gäddhån kom vi till en ca. 600 meter lång fors, vilken började vid den mycket ruttna bron vid håns ände. Lyckligtvis var det lätt att leda kajakerna i forsen. 

bjornan7
Forsen söder om Gäddhån. För stenigt för att paddla.

Härefter följde idyllisk paddling igen, fram till kvällens lägerplats. Lägerplatsen var vackert belägen på en kulle på åns östra strand, vid mynningen av en bäck.

Torbjörn högg ved och Peter fixade eldstaden. Efter några år med expeditioner, faller det sig naturligt med en viss bestämd arbetsfördelning. Det är inte helt oviktigt att man jobbar effektivt för att få lägerplatsen i ordning. Desto mer tid blir det över för njutning!

Torbjörn kände sig sliten efter dagens strapatser. Troligen på grund av något för lite vätskeintag under dagen. Allt dricksvatten kokas ju, och det är tidskrävande (och bränslekrävande) att koka tillräckliga mängder. Det fina vädret gör ju också att vätskeförbrukningen i form av svettning är ganska hög. Kanske en extra flaska T-sprit hade varit bra att ha med? Då slipper man bekymra sig det minsta för bränsletillgången, vid ihärdigt vattenkokande.

Kvällens middag bestod av pasta, tomat- och ostsås samt bacon. Underbart! Te och whisky avnjöts vid den knastrande lägerelden. Helt molnfritt på kvällen. Dock kom några regnstänk vid lunchtid, men vädret är att karaktärisera som mycket bra.

Dagens etapp blev ungefär 8.5 paddlade kilometer.

bjornan8
Tältplats andra kvällen. Vi har precis börjat elda.

Dag 3 - måndag 26 maj

Vi kom iväg klockan 11.10. Soligt och fint även idag, härligt att vädret är med oss! Dock kallt i vattnet. Vattentemperaturen upplevdes överlag som mindre kall än t.ex. förra årets expedition tack vare den värmande solen.

Älvens karaktär är vid detta laget tydlig. Idyllisk paddling genom myrmarkerna, varvat med forsar där tätare skog (på bergig grund) tar vid. Detta kan också relativt enkelt förutses på kartan.

bjornan9
Björnån erbjuder fina paddelstråk för den som står ut med lite
slit och släp.
Direkt efter lägerplatsen var en fors, vilken vi släpade förbi, ca 300 meter. Efter att ha paddlat en bit kom fors nummer två. Detta blev ett långt släp (ca 600 m), som vi kallade dagens "Hedenskog", efter den fruktansvärda passagen förbi vattenfallet vid Hedenskog i Lungälven för två år sedan. Denna fors låg någonstans i närheten av Gamla vägändan.

Sedan återigen lite paddling innan fors nummer tre dök upp. Denna var kort och den från regionen härstammande av oss valde att paddla den. Peters kajak låg nämligen lite grundare i vattnet vilket minskade risken för grundstötningar något. Kajakerna ska ju helst inte gå sönder! Det kan med fördel göras mer research angående kajakernas hållfasthet och möjlighet till reparation.

Fors nummer fyra inleddes med en trasig bäverdamm. Här var lerigt, men vi valde att leda kajakerna längs stranden. Vädrets makter erbjuder idag på sol och riktig sommarvärme, härligt - så länge man kommer ihåg vätsketillförseln!
bjornan10
Forsen vid Gamla vägändan. Vegetation och topografi gjorde
släpet till en strapats.

Efter denna fors var det lunchdags. Tror platsen för lunchen sammanfaller med kartkoordinat 21.25 (nordlig). Platsen var fin, uppe på en höjd ovan för en sån där typisk liten tjärn som ofta bildas efter en fors. Njöt en stund i ryggläge i den värmande solen.

bjornan11
En välförtjänt lunch i solen efter ha tampats med ett antal
forsar av olika svårighetsgrad.

Efter lunchen stötte vi på en liten fors. Denna bedömdes som paddlingsbar och vi tog oss båda igenom den. Nästa fors var under vägbron en dryg kilometer söder om Gamla vägändan. Vi gick här i land för att rekognocera. Sedan beslöt oss för att ta upp kajakerna på östsidan, gå över bron och sätta i dem igen på västsidan.

Därefter följde ett långt avsnitt med härlig paddling tills vi nådde det som skulle bli dagens sjunde fors. När vi kom till forsens början kunde vi bara identifiera en tilltagande ström i vattnet, ån svängde sedan av och tät skog gjorde att vi inte kunde ana vattendragets art längre fram. Det var här väldigt frestande att bara paddla på och för en gångs skull chansa lite. När dessutom ån inte gav några som helst indikationer på att bli svårbemästrad kände vi ett lite överdrivet säkerhetstänk i och med landstigning och rekognoscering.

Det visade sig att vår tendens att sätta säkerhet först skulle betala sig. Bakom kröken blev vattendraget en riktig fors med stora stenbumlingar i dagen. Det är alltid lika dramatiskt när en å byter skepnad från lugn idyll till rytande monster.

Forsen var ganska lång. Vi ledde föst på västsidan och gick sedan tvärs över ån och fortsatte att leda på östsidan. Det var nätt och jämt att det gick att hålla fötterna stadigt på botten pga. den starka strömmen.


bjornan16
En begynnande fors eller bara lite strömt vatten? Ska vi upp och reka eller chansar vi och paddlar?

bjornan12
Forspaddling är härligt! Dock något riskfyllt pga. rädsla för grundstötning och skada av kajakerna. Hittills har det dock
gått bra. Här är Peter "in action".
En stund senare kom dagens åttonde fors. Den var kort och det gick lätt att leda kajakerna här. Den nionde forsen var också den kort och bedömdes dessutom som paddlingsbar. Vi paddlade den båda, men jag fastnade på en sten varvid kajaken vände sig 180 grader. Kom emellertid i riktig position ganska snabbt tack vare att forsen blev lungare. bjornan21
Torbjörn rekar fors.

Dagens tionde och sista fors var lång och besvärlig att leda kajakerna i. Vid dess slut beslöt vi oss för att ta läger för kvällen. Vi var nu strax norr om Pinkfljot. Vi började med att slå upp tältet mellan två enorma stenblock. Det visade sig emellertid vara för liten plats, så tältet fick flyttas till en annan plats.

Nu var vi trötta och hungriga. Återigen hade vi fått för lite vatten under dagen. Ved fann vi rikligt i form av torkade grenar från avverkade träd. Ibland är det fint med spår efter avverking. Detta var för övrigt första dagen som dylika spår kunde skönjas på några platser i terrängen runt ån.

bjornan13
Slit och släp i sommarhetta för att få kajakerna till tältplatsen.
Björnån finns någonstans i bakgrunden.

Kvällens meny bestod av tortellini, te samt lite choklad. Att mätt och belåten sitta i sommarkvällen framför en brasa mitt i vildmarken med en bra whisky och låta sin ansträngda kropp få lite vila är en närmast religös upplevelse! Kan livet bli bättre?

På denna plats var det, för första gången under årets expedition, ganska mycket mygg. Vi smorde in oss med djungelolja. Som tur var försvann myggen utpå kvällen, när det blev kallare! Peters mage började här falla offer för det hårda livet som advanced wildmarker. Som tur var skedde det när vi gått i land för dagen. Dessutom märkte han till sin stora fasa att vigselringen var borta! Vad ska hustrun säga nu?

En fin kväll där vi hade utsikt mot solnedgången och hörde forsen framför oss. Dagens etapp blev 5.5 paddlade kilometer.

bjornan14
Sammanfattning av dagen i skymningen framför brasan.

Dag 4 - tisdag 27 maj

Som vanligt började dagen med en stadig frukost, bestående av havregrynsgröt och ett par fullkornsskivor samt knäckebröd. Vi kör tubpålägg, av vilken mjukost med torkat renkött kan nämnas som en av favoriterna. Peter är morgonkock, havregrynsgrötens okrönte konung som han ju är.

bjornan17
Havregrynsgröt kan nå oanade höjder när den är omsorgsfullt tillagad av erfaren expertis. En lika självklar som
oslagbar frukost!

Dagen hade hunnit bli 11.20 när vi startade färden. Kajakerna sjösattes i en pytteliten naturlig hamn, strax nedanför forsen. Efter några hundra meter kom vi fram till dagens första fors. Den var lång, uppskattningsvis några hundra meter. Nästa fors var kortare och lätt att leda kajakerna i. Dagens tredje fors såg ut att börja lugnt och vi tänkte först att den kanske var paddlingsbar. Den började som i en smal korridor med tät vegetation på sidorna. Vattnet hade här hög hastighet och jag kände hur fötterna flyttades en aning när jag gick ut i den. Längre ned blev den ganska våldsam och stenig. Den täta vegetationen gjorde det besvärligt att leda kajakerna.

bjornan18
Ett av alla led i Björnån.

Den fjärde forsen paddlade vi, efter att Peter gjort en inventering. Sedan följde lugn och fin paddling fram till lunchplatsen. Vi lunchade på en sluttning vid en liten vattenspegel (kartrferens 17.1, nordlig). Denna dag visade sig bli ännu varmare än igår!

bjornan19
Kraftfulla paddeltag i stekande sol.
Först under dag 4 stötte vi på ett väldigt frekvent förekommande fenomen i dessa sammanhang: nedfallna träd. bjornan22
Passage under nedfallet träd.
Vi försöker dokumentera så mycket som möjligt under våra expeditioner och vi känner att vi hela tiden utvecklas inom foto. bjornan23
Öh... vad händer nu 'rå?

bjornan24
Åh, vad kul, de fotar!

Direkt efter lunch kom en lång fors som hade ett lugnt parti mitt i, vilket vi paddlade. Därefter passerade vi en liten gångbro och strax därefter förändrades landskapet. Ån blev nu betydligt bredare och bjöd på enkel paddling med omgivningar av våtmarker och vass och ganska snart var vi i mynningen till sjön Ransi. 

Björnån var besegrad!

bjornan25
Mynningen till sjön Ransi. Vi hade nu
paddlat den del av Björnån vi planerat!

Inne i viken Flottmyrfjärden finns ett par spikraka kanaler genom vassen, som säkerligen är skapade av människohand. Syftet med dem är dock okänt för oss. Vi paddlade in i en sådan fåra och där stack döda trädstammar upp ur våtmarkerna. Därefter paddlade vi in i bäcken som mynnar ca 300 meter norr om dämningen. Bäcken var endast två till tre meter bred och gick att paddla ett par hundra meter. Kul!

Kvällens läger blev på östsidan, strax norr om dämningen. Vädret har varit härligt hela dagen! När vi funnit lägerplatsen såg sjön väldigt frestande ut. Det var varmt ute och vi var svettiga och heller inte helt rena, kan man väl drista sig till att påstå. Ett dopp var omöjligt att avstå! Det visade sig vara iskallt, men obeskrivligt härligt. Det ska nämnas att när vi inventerade denna plats, vilket ju var endast sex veckor tidigare, låg höftdjup snö samt is på sjön här!

bjornan26
Ett iskallt men hysteriskt uppfräschande bad i Ransi, endast
några få veckor efter islossning. Detta är bara för extremt
tuffa vikingar!

Lägerelden tillreddes helt nere vid vattenkanten. På grund av riklig tillgång på insekter vid strandkanten blev vi tvungna att hämta vatten borta vid dämningen. Middagsmenyn bestod av ris och köttfärssås med bacon. Choklad till dessert samt kaffe. Något senare åtföljt av te och whisky.

Vi har glädjen av att kunna konstatera att vi återigen paddlat en å, från start till ände. Även denna gång blev det en tuff expedition, men i år var vädret definitivt på vår sida!

Nästa dag blir en logistikdag. Uppstigning planerad till 07.00 varvid Torbjörn ska cykla upp till startplatsen och hämta bilen.

Dagens etapp blev ca. 5.5 km åpaddling samt ca. 1.3 km på Ransi.

bjornan27
Bokföring av dagens strapatser vid tältplatsen.

bjornan28
Våra vattenfarkostar tar igen sig i majsolen.
De höll denna gång också!

Dag 5 - onsdag 28 maj

Gick, som planerat, upp klockan 07.00! Efter frukost gick Torbjörn iväg längs skogsvägen till den plats där vi ställt cykeln på uppresan. Cykeln var hel och fin, vilket uppskattades. Pumpen hade vi gömt under en vitmossetuva.

Grusvägen norröver var lång, dammig och monoton, men det gick undan hyfsat bra. Vattenpaus vid bron (samma bro som omnämnts tidigare). Vidare cykling och efter några kilometer observerade han en snöhög. Ankom till slut Remvallen, vilket betydde att han nästan var framme. Det var en underbar känsla att se bilen! I den fanns vatten samt banan.

Åkte tillbaks, ända fram till dämningen. Vägen är egentligen privat, men alternativet var att bära kajakerna en dryg kilometer, vilket nu kändes synnerligen motbjudande. När vi lastat in alla prylar styrde vi kosan mot Göljån, för att beskåda det synnerligen fascinerande naturfenomen som inträffat där.

Därefter drog vi vidare mot Malung, där vi åt pizza på en uterestaurang. Underbart! Pizzan var väl strängt taget inte i toppklass, men det var härligt att bli serverad mat. Vi hade kunnat få ner en till!

Anlände vår bas kl. 19.50.Vi hade dagen innan beräknat ankomsttid 20.00 och var smått imponerade av oss själva. Hemma i stugan väntade naturligtvis den traditionsenliga chokladpuddingen, serverad med vaniljsås och kaffe.

Vädret har, som sagt, varit helt underbart. Det som är mest fascinerande är att när vi inventerade denna å, fem veckor före paddlingsstart, låg 70 cm snö här. Då gled vi fram på skidor fram till dammen vid Ransi. Igår badade vi. När våren kommer, kommer den tydligen snabbt!

Vi känner oss priviligerade och konstaterar ödmjukt att vi än en gång bjudits på en genuin och vällyckad vildmarksupplevelse.

bjornan29
That's it folks!

Kartreferenser 

Startplatsen, bland fritidshusen i Kvarnen vid Läsjöns östra strand.

bjornan start

Första kvällens läger, vid åsens nordspets, sydväst om Läsjön.

bjornan natt1

Andra kvällens lägerplats, vid bäckens mynning, på åns ostsida.

bjornan natt2

Tredje kvällens lägerplatsen, strax ovanför myrmarken på åns ostsida.

bjornan natt3

Fjärde kvällens lägerplats och målgång. Björnån mynnade ut i sjön Ransi. Vi paddlade in i Flottmyrfjärden och slog läger på östra stranden, strax norr om Ransidammen.

bjornan natt4

Copyright © 2011 www.vildmarkskajaking.se logga